KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Tatar z dorady i krewetek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tatar z dorady, krewetki i wedzonego tuńczyka.

Tatar z dorady i krewetek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tatar z dorady i krewetek

 

  • świeża dorada,
  • mała szalotka,
  • kilka baków szczypiorku,
  • łyżka dobrej oliwy,
  • krewetka surowa,
  • sezam do smaku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1/4 cytryny,
  • kilka plasterków wędzonego tuńczyka,

Sposób przygotowania:

Tatar z dorady i krewetek
Rybę i krewetkę dokładnie myjemy, patroszymy i oczyszczamy z pancerza. Z dorady wykrawamy dwa filety. Rybę, krewetkę, cebulę, szczypiorek bardzo drobno siekamy . Wszystko mieszamy dodajemy przyprawy, sok z cytryny, sezam, odstawiamy na 15 minut. Talerz dekorujemy według własnego uznania, układamy okrągłą foremkę, wkładamy do środka gotowego tatara, foremkę delikatnie ściągamy. Na górę układamy plasterki tuńczyka, do dania warto podać sos sojowy do przyprawienia według smaku. Lampka białego, zimnego wina i......SMACZNEGO.
Tatar z dorady i krewetek
Doradę i krewetki myjemy dokładnie i oczyszczamy.
Tatar z dorady i krewetek
Doradę filetujemy, tak aby na filecie nie było ości.
Tatar z dorady i krewetek
Wszystko dokładnie siekamy na drobną kostkę i łączymy, przyprawiamy wg przepisu.