eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Tatar z tuńczyka w oleju z pomidorami, ogórkami kiszonymi, cebulką i odrobiną majonezu. Tatar podałam w rurkach francuskich.

Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich

Składniki:

Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich

składniki na rurki

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • smalec do smarowania patyków do rurek
  • drewniane patyki lub metalowe foremki do pieczenia rurek

składniki tataru

  • 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach-400 g
  • 3 pomidory
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich

pieczenie rurek

Patyki do rurek posmarować smalcem. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 16 pasków zaczynając od krótszej strony. Paski nawijać na patyki tak żeby ciasto nachodziło na siebie. Jajko wbić do garnuszka i rozbełtać. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem. Piec rurki w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez około 15 minut aż się zrumienią. Zdejmować gorące rurki z patyków zaraz po wyjęciu z piekarnika

przygotowanie tuńczyka

Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich
Tuńczyka w oleju odsączyć na sitku i rozdrobnić.

Tuńczyka wyłożyć na sitko i odsączyć z oleju, przełożyć do miski i rozdrobnić.

przygotowanie pomidorów

Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich
Sparzone,obrane ze skórki i pestek pomidory pokroić w drobną kosteczkę.

Górę pomidorów naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Po chwili pomidory odcedzić i zalać zimną wodą. Z pomidorów usunąć skórkę i pestki. Miąższ pokroić w małą kosteczkę.

przygotowanie ogórków i cebuli

Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich
Obrane ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę.

Ogórki obrać ze skórki. Cebulę obrać z łupinek. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

przygotowanie tatara

Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich
Do miski z tuńczykiem dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Koperek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Do miski z tuńczykiem dodać pomidory, ogórki, cebulę, koperek, majonez, przyprawić solą, pieprzem do smaku i wymieszać. Gotowy tatar nakładać małą łyżeczką do rurek. Resztę farszu wykorzystać do kanapek. Podawać rurki zaraz po przygotowaniu. Smacznego!