www.chochla.com

www.chochla.com

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Tatar z tuńczyka w stylu chochla.com

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tatar z tuńczyka nakładamy na grzanki z chleba tostowego, ozdabiamy świerzą kolendrą lub miętą oraz plasterkami z pomidora koktajlowego...

Tatar z tuńczyka w stylu chochla.com

Składniki:

Tatar z tuńczyka w stylu chochla.com

 

  • Puszka tuńczyka w zalewie olejowej 1szt
  • Pomidor mięsisty 1szt (około 200gr)
  • Sos Balsamico 50ml
  • Chleb Tostowy (Najlepiej pełno-ziarnisty) 4 kromki

Sposób przygotowania:

Tatar z tuńczyka w stylu chochla.com
Zaczynamy od wykonania sosu balsamico... Potrzebujemy do tego ocet balsamiczny, sok winogronowy i odrobinę wina czerwonego wytrawnego a także cukier... Proporcje płynu do cukru to, 1 do 1 czyli na 50 ml mieszanki octu, soku i wina dajemy 50gr cukru... Składniki łączymy w garnku na średnim ogniu cały czas mieszając do momentu otrzymania gęstego sosu... Następnie obieramy pomidora z skóry i pozbawiamy go gniazd nasiennych, sam miąższ siekamy bardzo mocno nożem, a po tem dokładamy tuńczyka i rozgniatamy całość bardzo mocno widelcem... Powoli podlewając sosem balsamico ( pod żadnym pozorem nie używamy blendera). Otrzymany Tatar z tuńczyka nakładamy na wcześniej przygotowane grzanki z chleba tostowego, ozdabiamy świeżą Kolendą lub miętą oraz plasterkami z pomidora koktajlowego lub układamy finezyjnie na ozdobnych łyżkach by każdy miał kęs dla siebie... Życzę smacznego!!! Bastian