Niki22

Niki22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach to intensywna podróż smaków dla naszego podniebienia. Zaspokoi nawet najwybredniejsze gusta :)

Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach

 

  • Składniki:
  • filet śledziowy 2 sztuki
  • jajko 3 sztuki
  • ziemniak 1 mała sztuka
  • burak 1 duża sztuka
  • cebula 0,25 sztuki
  • mleko
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • majonez 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • koperek 0,5 pęczka
  • oliwa 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach
Wykonanie: Na samym początku filety śledziowe matias płuczemy i zalewamy mlekiem, najlepiej odstawić je na całą noc, aby nadmiar soli wypłynął. Następnego dnia buraczki oraz ziemniaka pieczemy w folii aluminiowej. Jajka gotujemy na twardo. Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich należny majonez ,a do smaku przyprawić solą i pieprzem. Filety osączyć i posiekać w drobną kosteczkę. Dodać ziemniaki, jajka i cebulę drobno posiekaną, koperek oraz oliwę z oliwek. Całość skropić sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Tatar smak zyska dopiero wtedy, gdy składniki się „przegryzą”. Do środka obręczy wkładamy tatar, zostawiając 2 cm przestrzeni i dokładnie uklepujemy. Na wierzch kładziemy tarte buraki wyrównując z brzegami naczynia. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny ponieważ smaki muszą się połączyć. Tatar ze śledzia wykładamy na talerzyki (przykładając je do naczyń i odwracając szybko o 180 stopni tak by się nie rozwalił).
Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach
Etap 1 Buraki oraz ziemniaki upiec w piekarniku w folii aluminiowej
Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach
Etap 2 Kroimy w kosteczkę śledzia i ziemniaczki
Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach
Etap 3 Wszystkie składniki dokładnie mieszamy