iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tęczowe ciasto

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto w kolorach tęczy, łatwe, smaczne i bardzo proste w wykonaniu.

Tęczowe ciasto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tęczowe ciasto

 

  • 2.5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka kompotu agrestowego
  • Dodatkowo:
  • barwniki spożywcze
  • lukier
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Tęczowe ciasto
Z jajek oddzielić białka i ubić na sztywno, do ubitej piany dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy beza jest sztywna dodać do niej żółtka i cały czas ubijać dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kompot(może być dowolny, ważne, aby był jasny i lekko kwaskowy)ciasto ubijać do momentu uzyskania pęcherzyków powietrza, gładkie ciasto podzielić na trzy części i zabarwić je dowolnymi barwnikami. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, ciasto lać porcjami po dwie łyżki na zmianę, aż do wykorzystania całego ciasta. Piec w temp. 180 st około 60-65min, po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy, polać lukrem i ozdobić kolorową posypką.
Tęczowe ciasto
Gładkie ciasto podzielić na trzy części i zabarwić
Tęczowe ciasto
Ciasto lać porcjami do tortownicy, uzyskując kolorowe paski
Tęczowe ciasto
U pieczone ciasto wystudzić, polać lukrem i ozdobić