Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Tęczowe ciasto

  • 21
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bajkowe, kolorowe ciasto - dla tych małych i dla tych dużych. Można pozwolić sobie na chwileczkę słodkiego, tęczowego zapomnienia...

Tęczowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tęczowe ciasto

  • CIASTO:
  • 225 g masła,
  • 220 g cukru,
  • 5 białek,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 375 g mąki pszennej,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 350 g mleka
  • KREM:
  • 1000 g śmietany 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • cukier puder do smaku,
  • aromat cytrynowy 10ml

  • barwniki spożywcze - fioletowy, niebieski, zielony, żółty,
  • pomarańczowy, czerwony

Sposób przygotowania:

Tęczowe ciasto

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i miksujemy aż do utrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Podobnie kolejno dodajemy białka i aromat waniliowy. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko cały czas miksując.



Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 6 równych części. Moja jedna część ważyła około 220 g. Do każdej z części dodajemy odrobinę barwnika, miksujemy. Ilość barwnika regulujemy intensywnością barwy. Użyłam barwników firmy FIORIO w proszku. Można użyć też barwników w żelu, ale nie polecam tych w płynie. Należy pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor.



Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Można użyć mniejszej, ale nie polecam brać większej, bo ciasta wyjdą zbyt cienkie. W ten sposób pieczemy każde z 6 ciast i je studzimy. Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie dodajemy aromat cytrynowy i mascarpone, wszystko dokładnie mieszamy.



Na dnie tortownicy układamy ciasto fioletowe. Smarujemy je porcją kremu. Następnie układamy ciasto niebieskie i znowu porcja kremu. Należy smarować grubszą warstwę kremu niż ciasta, bo ciasto wsiąknie część kremu. W taki sam sposób układamy pozostałe warstwy wg kolorów tęczy. Z pozostałego kremu dekorujemy brzegi ciasta i jego wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Ciasto jest dosyć wilgotne więc nie należy nasączać niczym upieczonych, kolorowych ciast.

Redakcja poleca: