Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Tęczowe ciasto

  • 21
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bajkowe, kolorowe ciasto - dla tych małych i dla tych dużych. Można pozwolić sobie na chwileczkę słodkiego, tęczowego zapomnienia...

Tęczowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tęczowe ciasto

 

  • CIASTO:
  • 225 g masła,
  • 220 g cukru,
  • 5 białek,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 375 g mąki pszennej,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 350 g mleka
  • KREM:
  • 1000 g śmietany 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • cukier puder do smaku,
  • aromat cytrynowy 10ml

 

  • barwniki spożywcze - fioletowy, niebieski, zielony, żółty,
  • pomarańczowy, czerwony

Sposób przygotowania:

Tęczowe ciasto
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i miksujemy aż do utrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Podobnie kolejno dodajemy białka i aromat waniliowy. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko cały czas miksując.



Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 6 równych części. Moja jedna część ważyła około 220 g. Do każdej z części dodajemy odrobinę barwnika, miksujemy. Ilość barwnika regulujemy intensywnością barwy. Użyłam barwników firmy FIORIO w proszku. Można użyć też barwników w żelu, ale nie polecam tych w płynie. Należy pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor.



Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Można użyć mniejszej, ale nie polecam brać większej, bo ciasta wyjdą zbyt cienkie. W ten sposób pieczemy każde z 6 ciast i je studzimy. Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie dodajemy aromat cytrynowy i mascarpone, wszystko dokładnie mieszamy.



Na dnie tortownicy układamy ciasto fioletowe. Smarujemy je porcją kremu. Następnie układamy ciasto niebieskie i znowu porcja kremu. Należy smarować grubszą warstwę kremu niż ciasta, bo ciasto wsiąknie część kremu. W taki sam sposób układamy pozostałe warstwy wg kolorów tęczy. Z pozostałego kremu dekorujemy brzegi ciasta i jego wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Ciasto jest dosyć wilgotne więc nie należy nasączać niczym upieczonych, kolorowych ciast.
Tęczowe ciasto
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Tęczowe ciasto
Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 6 równych części.
Tęczowe ciasto
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.
Tęczowe ciasto
Układamy kolejne warstwy tęczowego ciasta.