marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tęczowe deserki z kawałkami czekolady.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Galaretki przyrządzić wg.przepisu na odwrocie,ostudzić, przelać do kompotierek.Każdą warstwę zsiadniętej galaretki zalać następną.Podawać.

Tęczowe deserki z kawałkami czekolady.

Składniki:

Tęczowe deserki z kawałkami czekolady.

 

  • 5 rodzajów różnych smakowych galaretek,np.turkusowa,ametystowa,wiśniowa,szafirowa,agrestowa,
  • po 400 ml.wody na każdą galaretkę,
  • 1 tabliczka czekolady całej lub w kostkach,np.deserowa,
  • garstka różnych bakalii,np.rodzynki,płatki migdałów.

Sposób przygotowania:

Tęczowe deserki z kawałkami czekolady.
Czekoladę połamać na kawałki, a bakalie opłukać i osączyć na sitku. Wodę w garnuszku zagotować, wyłączyć i wsypać do niej roztwór galaretkowy, rozmieszać dobrze. Ostudzić i przelać do 4-6 kompotierek po trochu roztworu i czekać , aż się zsiądzie lekko. Posypać pokrojoną czekoladą i płatkami migdałowymi pierwszą warstwę i wstawić do lodówki na 40 min. i przyrządzać następną postępując j.w. czyli zalewać zsiadniętą warstwę galaretki smakowej kolejną i znowu posypywać garstką bakalii, zanurzając je nieco w lekko stężałym roztworze. Gdy już ostatnia partia galaretki zsiądzie się na pozostałych warstwach wtedy to wyjąć kompotierki z deserkami i podawać pociechom na podwieczorek. Można też psiknąć galaretki kleksem bitej śmietany, ale można obejść się bez niej.