Elisa

Elisa

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Tęczowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo pyszne muffinki, które zachwycają wyglądem jak i smakiem. Idealne będą na np. jakieś przyjęcie.

Tęczowe muffinki

Składniki:

Tęczowe muffinki

Ciasto:

Dodatkowo:

  • bita śmietana
  • niebieski barwnik spożywczy
  • żelki tęczowe paski

Sposób przygotowania:

Tęczowe muffinki
1. Najpierw ubijam jajka z cukrem na puszystą masę.

2. Wlewam do tego olej i wszystko ubijam jeszcze raz.

3. Następnie dodaję proszek do pieczenia oraz obie mąki.

4. Miksuję wszystko na gładką masę.

5. Z kolei masę przelewam do formy na muffinki i piekę w 170 stopniach przez 25-30 minut.

6. Upieczone muffinki odstawiam do wystygnięcia. W tym samym czasie przygotowuję bitą śmietanę. Ubijam ją według przepisu na opakowaniu. Dzielę ją na dwie części. Jedna pozostaje biała, a do drugiej dodaję barwnik, żeby była ona niebieska.

7. Następnie muffinki smaruję niebieską bitą śmietaną. Z białej wyciskam rękawem cukierniczym chmurki.

8. Żelki kroję na mniejsze części i wbijam w chmurki tak aby powstała tęcza.

9. Smacznego!