sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tęczowe "pisanki"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolorowe galaretki podanie w kształcie "pisanek" ucieszą najmłodszych oraz będą ozdobą wielkanocnego stołu.

Tęczowe "pisanki" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tęczowe "pisanki"

 

  • 1/2 galaretki cytrynowej
  • 1/2 galaretki brzoskwiniowej
  • 1/2 galaretki truskawkowej
  • 1/2 galaretki niebieskiej
  • 1/2 galaretki agrestowej
  • 6 jajek
  • wytłaczanka

Sposób przygotowania:

Tęczowe "pisanki"
Przygotowanie "pisanek" wymaga przede wszystkich cierpliwości. Każdą z galaretek rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Zostawiamy, aż ostygną. W tym czasie, każde jajko delikatnie nakłuwamy z jednej strony i ściągamy kawałek skorupki. Zawartość przelewamy na dowolnego naczynia. Nie będzie nam potrzebna. Skorupki delikatnie płuczemy w środku. Wkładamy je równo do wytłaczanki. Wlewamy po 2 łyżeczki zimnej galaretki do skorupek. Do każdej możemy wybrać inny kolor. Wstawiamy do lodówki. Kiedy zastygną, wlewamy kolejne 2 łyżeczki w innym kolorze i ponownie wstawiamy do lodówki. Czynność powtarzamy do całkowitego zapełnienia skorupek. Zostawiamy w lodówce, aż galaretki zastygną całkowicie. Obieramy je delikatnie ze skorupek.
Tęczowe "pisanki"
Do pustych skorupek po jajkach wlewamy stopniowo galaretki.

Tagi:

jajko jajka