iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Tęczowy sernik na zimno z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Delikatny piankowy sernik na zimno, zalany truskawkowa galaretką z kawałkami truskawek. Szybki smaczny deser dla całej rodziny.

Tęczowy sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

Tęczowy sernik na zimno z truskawkami

 

  • 1 kg sera mielonego waniliowego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 duże łyżki cukru pudru
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 kg truskawek
  • barwnik czerwony i niebieski

Sposób przygotowania:

Tęczowy sernik na zimno z truskawkami
Śmietanę 30 % chłodzimy następnie ubijamy ją. Pod koniec ubijania dodajemy 4 łyżki cukru pudru. Ser ja użyłam waniliowego z wiaderka, pomału dodajemy do ubitej śmietany miksując na wolnych obrotach.

6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Mieszamy i pomału wlewamy do masy serowej zwiększając na chwile obroty.

Masę dzielimy na 3 części do jednej dodajemy odrobinę czerwonego barwnika do drugiej niebieskiego. Masę białą kładziemy do tortownicy na nią masę niebieska, potem czerwona.

Po położeniu każdej masy lekko mieszamy łyżą aby kolory połączyły się , przeszły na siebie.

2 galaretki truskawkowe zalewamy 3 szklankami gorącej wody, studzimy.

Kiedy masa serowa zgęstnieje nakładamy truskawki. Zalewamy galaretka i odkładamy sernik do lodówki.  

Tagi:

sernik deser