Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Tęczowy śmietankowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

szybki i smaczny śmietankowiec na deser

Tęczowy śmietankowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tęczowy śmietankowiec

 

  • 600 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 banany
  • okrągłe biszkopty

Sposób przygotowania:

Tęczowy śmietankowiec
Na dnie tortownicy układamy ściśle obok siebie okrągłe biszkopty. Połowę śmietany (300ml) ubijamyna sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Płaskie 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i letnią zelatynę wlewamy do śmietany ciągle mieszając - wykładamy ją na biszkopty i wstawiamy do stężenia do lodówki. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody i tężejące wylewamy na śmietanę. Kolejną porcję śmietany przygotowujemy analogicznie do poprzedniej i wykładamy na stężałą już galaretkę.Banany kroimy w plastry i układamy na śmietanie. Całość zalewamy agrestową galaretką rozpuszczona w 1,5 szklance wody. Po 10 minutach trzymania w lodówce ciasto jest gotowe do jedzenia.
Tęczowy śmietankowiec
Po 10 minutach trzymania w lodówce ciasto jest gotowe do jedzenia.
Tęczowy śmietankowiec
Po 10 minutach trzymania w lodówce ciasto jest gotowe do jedzenia.
Tęczowy śmietankowiec
Po 10 minutach trzymania w lodówce ciasto jest gotowe do jedzenia.
Tęczowy śmietankowiec
Po 10 minutach trzymania w lodówce ciasto jest gotowe do jedzenia.

Tagi:

biszkopt