Teraz pstrąg – inauguracja akcji promocji pstrąga

  • 2

Cudze chwalicie, swego nie znacie – tak w skrócie można podsumować wnioski z konferencji inaugurującej promocję polskiego zdrowego pstrąga.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Teraz pstrąg – inauguracja akcji promocji pstrąga
Kampania promocji pstrąga

Kilka faktów: w Polsce są dwa gatunki ryb słodkowodnych, które hodujemy, a które rzadko jadamy: pstrągi i karpie. Podczas gdy karp miał już swoją kampanię promującą – pstrąg doczekał się jej dopiero teraz z inicjatywy Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych.

Hodowla pstrąga

Pstrąg to ryba żyjąca wyłącznie w czystych i zimnych wodach. Nasze rzeki i potoki umożliwiają hodowlę pstrąga na całym obszarze Polski. Naszymi pstrągami zajadają się Niemcy i Austriacy – natomiast Polacy wciąż nie doceniają tej ryby, chociaż jest ona dostępna przez cały rok.

Przykładowo na gotujmy.pl mamy 162 przepisy na pstrąga, podczas gdy na łososia, który nie jest naszą rybą 363.
Polska, pod względem wielkości produkcji pstrągów słodkowodnych (produkcja roczna waha się między 15 000 a 18 000 ton rocznie), jest ich dziewiątym producentem na świecie oraz szóstym producentem w Europie. Polska jest również potentatem w produkcji wędzonego pstrąga w formie porcyjnych filetów, które są podstawową formą spożycia tych ryb na rynku niemieckim – największym w Europie. Na terenie Polski znajdują się przetwórnie pstrąga należące do czołowych niemieckich i duńskich marek, ale i rodzimy przemysł przetwórczy – młody i najnowocześniejszy w Europie, który zaczyna mieć coraz większy udział w sprzedaży. Inni znaczący hodowcy pstrągów to: Włochy, Francja, Hiszpania, Niemcy i Dania.
Silna pozycja krajowej akwakultury pstrągowej to efekt doświadczenia i tradycji, wykształconych kadr (ponad 70% hodowców pstrągów to ichtiolodzy z dyplomami uczelni wyższych) oraz posiadanych przez nasz kraj zasobów czystej, płynącej wody, spełniającej potrzeby życiowe pstrągów. Ryba ta może być produkowana tylko tam, gdzie obiekty hodowli ryb zasilane są odpowiednią ilością wartko płynącej wody – z rzek, strumieni albo podziemnych źródeł. Takie warunki istnieją w kilku regionach naszego kraju. Najwięcej hodowli zlokalizowanych jest na Pomorzu Gdańskim i Pomorzu Zachodnim, gdzie rzeki i rzeczki mają reżim wodny podobny do górskich potoków. Pstrągi hoduje się także na Pojezierzu Zachodnim, na Pojezierzu Warmińsko-Mazurskim oraz w rejonach podgórskich, a także w innych częściach kraju, jak chociażby na Lubelszczyźnie.

Warto wiedzieć, że hodowla pstrąga jest jedną z najmniej negatywnie wpływającą na środowisko metodą pozyskiwania białka.

Walory zdrowotne pstrąga

Ekspert dr Radosław Kowalski opowiadał o korzystnych kwasach Omega 3 i Omega 6 obecnych w rybie, które są bardzo korzystne dla zdrowia. Obniżają poziom „złego cholesterolu”, zmniejszając ryzyko chorób serca.

Potrawy z pstrąga

Niestety najpopularniejsza w Polsce forma obróbki ryb: czyli smażenie pstrągów na patelni w najbardziej drastyczny sposób pozbawia je zbawiennych własności, chociaż nie całkowicie. Pstrągi są źródłem bardzo wartościowego lekkostrawnego i łatwo przyswajalnego białka, witaminy C i z grupy B. W dodatku dieta bogata w pstrągi pozytywnie wpływa na poziom serotoniny zapewniając dobre samopoczucie i zapobiegając depresji.

Robert Sowa przekonywał, że pstrąg ma wiele zastosowań kulinarnych, jest rybą łatwą i szybką w przygotowaniu. Nie musimy się ograniczać do pstrąga z grilla lub w migdałach. Pokazywał jak łatwo jest odfiletować pstrąga, zrobić z niego ruloniki nadziewane warzywami, szaszłyki, sałatki (z pstrąga wędzonego).

Pstrągi mogą być spożywane w postaci surowej – jako sashimi (finezyjnie cięty surowy filet) lub sushi (surowy filet z dodatkiem ryżu). Warunkiem jest idealna świeżość i pewność odnośnie pochodzenia ryby! Jedną z preferowanych form spożycia pstrąga przez Japończyków jest oshisushi – forma sushi pochodząca z Osaki, oznaczająca dosłownie „sushi sprasowane” (ryba z ryżem jest ściskana przed podaniem w drewnianym pudełku i serwowana na liściach bambusa, które pozwalają utrzymać świeżość i aromat). Prasowane sushi z pstrąga jest popularnym lunchem sprzedawanym na stacjach kolejowych w Japonii. Jego japońska nazwa to: Masu no sushi.

Jeśli lubimy kulinarne eksperymenty, a surowe mięso pstrąga w postaci sushi lub saskimi to dla nas zbyt wiele, warto sięgnąć po specjał rodem z Peru: Ceviche. Aby je przygotować należy posiekać filet z pstrąga na kawałeczki wielkości około 2-3 cm i zalać obficie sokiem z limonki. Do sałatki należy dodać cebulę, trochę soli oraz ostre papryczki. Niektórzy preferują również dodatek czosnku. Tak przygotowane seviche (najlepiej przykryte pergaminem) należy zostawić na noc w lodówce. Pod wpływem kwasku cytrynowego ryba nie będzie już surowa, gdyż białko zetnie się, ale pozostanie niezwykle soczysta, ostra a zarazem odświeżająca. Do tej przekąski warto podać jakiś trunek, który złagodzi ostrość papryczek.

Prowadzący konferencję Marcin Prokop najbardziej był ożywiony informacją, że kobiety, które jadają pstrągi rodzą inteligentniejsze i większe dzieci. Jak zdrowo wygląda dziecko karmione od małego mięsem pstrągów przekonywała inicjatorka akcji Anna Pyć ze Stwarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych.

Akcja promocji pstrąga jest zaplanowana na lata 2011-2014. Jest dofinansowywana przez Agencję Restrukturyzacji  i Modernizacji Rolnictwa ze środków z Unii Europejskiej.

Więcej informacji na www.terazpstrag.pl