PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Terrina z łososia wg Pascala

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Terina z łososia na podstawie przepisu Pascala Brodnickiego z książki "Po prostu gotuj!" część 2 str.16-17.

Terrina z łososia wg Pascala Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Terrina z łososia wg Pascala

 

 

Sposób przygotowania:

Terrina z łososia wg Pascala
Surowego łososia filetujemy, kroimy w drobną kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszona natką. Dodajemy oliwę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Podłużną foremkę wykładamy folią spożywczą, a następnie plastrami wędzonego łososia tak, aby plastry nachodziły na siebie, a z zewnątrz pozostawała wolna folia. Na środku łososia układamy plastry mozarelli, następnie tatar z łososia, kolejno plasterki mozzarelli przekrojone wzdłuż na pół i znów surowego łososia. Dociskamy warstwy i przykrywamy zwisającymi plastrami łososia oraz folią. Układamy terrinę na jednym i drugim boku, żeby nadać jej kształt. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Poszczególne porcje odkrawamy ostrym nożem.
Terrina z łososia wg Pascala
Etap 1 folia spożywcza pomoże nadać terinie ładny kształt.
Terrina z łososia wg Pascala
Etap 2 Warstwy łososia i mozzarelli układamy naprzemiennie.