Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Teriyaki wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Inspirowana róznymi przepisami stworzyłam swoją recepturę

Teriyaki wg Alex Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Teriyaki wg Alex

 

  • 0,5 szklanki wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 0,5 łyżeczki czosnku
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml wina białego

 

Sposób przygotowania:

Teriyaki wg Alex
Do garnuszka z grubym dnem wlać wodę, 5 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, 50 ml wina białego wytrawnego, dodać 2 łyżki cukru brązowego, zamieszać dokładnie. Postawić garnek na gazie. Dodać odpowiednią ilość czosnku granulowanego oraz imbiru, mieszając co jakiś czas doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut. Gorący sos przelać do słoika i szczelnie zakręcić, a po ostudzeniu trzymać w lodówce, lub wykorzystać do zrobienia marynaty do ryb lub mięs.
Teriyaki wg Alex
Do garnuszka z grubym dnem wlać wodę 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżkę miodu 50 ml wina białego wytrawnego dodać 2 łyżki cukru brązowego zamieszać dokładnie
Teriyaki wg Alex
Postawić garnek na gazie Dodać odpowiednią ilość czosnku granulowanego oraz imbiru mieszając co jakiś czas doprowadzić do zagotowania Zmniejszyć ogień i gotować ok 20 minut

Tagi:

sosy