Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Terrina mięsna z pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oryginalne połączenie mięsa i pistacji. Sprawdzi się jako elegancka przystawka, doskonała z pieczywem.

Terrina mięsna z pistacjami

Składniki:

Terrina mięsna z pistacjami

 

Sposób przygotowania:

Terrina mięsna z pistacjami
1. Mięso z kaczki, szynkę i boczek zmiel w maszynce o dużych oczkach. Wątróbkę umyj i pokrój na drobne kawałki. Szalotki i czosnek obierz i drobno posiekaj. Jajka roztrzep.

2. W misce wymieszaj wszystkie składniki terriny, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj pistacje.

3. Masę wyrób, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, przykryj folią aluminiową.

4. Formę umieść na większej blaszce wypełnionej do połowy wodą. Wstaw do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i piecz w kąpieli wodnej ok. 2 godzin.

5. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj folię. Gotową terrinę wystudź.

Tagi:

przystawki