Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Terrina serowa z szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonałe połączenie kremowego mascarpone, pożywnej szynki i orzeźwiającego ogórka. W sam raz na śniadanie, przystawkę czy przekąskę.

Terrina serowa z szynką

Składniki:

Terrina serowa z szynką

 

  • 25 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 40 dag szynki w plastrach
  • ogórek zielony
  • 2 jajka
  • koper
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Terrina serowa z szynką
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Formę o wymiarach 22 na 8 cm wyłóż folią spożywczą.

2. 1/3 część szynki pokrój w cienki plastry, resztę na długie słupki, o przekroju 1 cm.

3. Plastrami szynki wyłóż dno i boki formy. Kilka zostaw na wierzch. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje wlej 100 ml śmietanki i podgrzej, aby żelatyna się rozpuściła.

4. Ogórek obierz, pokrój w słupki o przekroju podobnym do kawałków szynki. Koper umyj i posiekaj.

5. W misce wymieszaj ser, śmietankę i rozpuszczoną żelatynę. Dopraw, podziel na dwie porcje.

6. Do jednej dodaj posiekane jajka, do drugiej koperek. Do formy wyłożonej szynką włóż najpierw masę z jajkami. Na niej ułóż słupki szynki. Następnie przykryj masą z koperkiem i ułóż na niej paski ogórka. Całość przykryj resztą szynki.

7. Zawiń w folię spożywczą, dociśnij terrinę dłonią, aby warstwy się równo ułożyły. Odstaw do lodówki do stężenia.

8. Podawaj dobrze schłodzoną z białym pieczywem.

Tagi:

przystawki