monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1247]

Terrina twarożkowa z kukurydzą i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Niby takie nic...zwykły twarożek ale podany w inny sposób:) twarożek jest smaczny, sycący i jak to u mnie ostatnio bywa niskokaloryczny, polecam:)

Terrina twarożkowa z kukurydzą i papryką

Składniki:

Terrina twarożkowa z kukurydzą i papryką

 

  • 525 g sera białego chudego
  • 115 g kukurydzy konserwowej ( po odsączeniu)
  • ½ czerwonej papryki- 70 g
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 50 g śmietany 12%
  • 50 g ogórka wężowego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Terrina twarożkowa z kukurydzą i papryką

ETAP 1:

Terrina twarożkowa z kukurydzą i papryką
keksówkę wyłożyć pokrojonym na plastry ogórkiem

Ogórka umyć, osuszyć. Obieraczką do warzyw pokroić ogórka na długie paski i wyłożyć nimi keksówkę.

ETAP 2:

Terrina twarożkowa z kukurydzą i papryką
w misce wymieszać wszystkie składniki twarożku

Do miski przełożyć ser i rozkruszyć widelcem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do sera. Paprykę i natkę również drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć i połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku solą,pieprzem i papryką. Dodać śmietanę i dokładnie wszystko wymieszać.

ETAP 3:

Terrina twarożkowa z kukurydzą i papryką
twarozek delikatnie wyłożyć na ogórki i wstawić do lodówki

Twarożek przełożyć do keksówki, wyrównać. Odłożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, ja wstawiłam na cała noc.
Smacznego!