Terrina z kaczką i żurawiną

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Terrina z kaczką i żurawiną

Aksaminta, subtelna terrina z kaczką i karkówką. Jej delikatny smak przełamuje kwskowata żurawina. Doskonała na kanapki!

Składniki:

Terrina z kaczką i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Terrina z kaczką i żurawiną
1. Mięso z kaczki i karkówkę zmiel w maszynce o grubych oczkach. Wątróbkę umyj i pokrój na drobne kawałki. Szalotki i czosnek obierz i drobno posiekaj.

2. Jajka roztrzep. W misce wymieszaj wszystkie składniki terriny, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj żurawinę i brandy. Masę wyrób dokładnie, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, przykryj folią aluminiową.

3. Formę umieść na większej blaszce wypełnionej do połowy wodą. Piecz w temp. 180 st. C, w kąpieli wodnej ok. 2 godzin. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj folię.