redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Terrina z wędzonego twarogu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Odkryj przepis na smaczną terrinę z wędzonego twarogu ze śliwkami kalifornijskimi i szczypiorkiem. To oryginalne danie wielkanocne, które z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i przyjaciół.

Terrina z wędzonego twarogu

Składniki:

Terrina z wędzonego twarogu

 

 

  • 250 ml śmietanki 30% UHT

 

 

  • 10 śliwek suszonych z Kalifornii, drobno posiekanych

 

 

  • pęczek szczypiorku, drobno posiekany

 

 

 

  • kiełki do dekoracji

 

  • 1 łyżka oliwy do wysmarowania naczynia na terrinę

Sposób przygotowania:

Terrina z wędzonego twarogu
Naczynie lub naczynka na terrinę wysmarować oliwą, nadmiar zdjąć ręcznikiem papierowym. Do miksera przełożyć ser, dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę śmietanki UHT, miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, doprawić pieprzem. (Ser solankowy jest wystarczająco słony więc soli nie dodajemy, przy wersji z serem białym naturalnym trzeba dodać sól do smaku).

Przygotowanie terriny - etap 2

W małym rondlu lekko podgrzać pozostałą część śmietanki UHT, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać nie pozostawiając grudek. Całość przelać do masy serowej, jeszcze raz dokładnie zmiksować. Dodać posiekane śliwki kalifornijskie i szczypiorek, masę wymieszać ręcznie i przelać do naczynia lub naczynek na terrinę. Terrinę przełożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.