Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto, które z pozoru wydaje się być czasochłonne, w rzeczywistości jest dość proste w przygotowaniu.

Tiramisu

Składniki:

Tiramisu

 

  • 0,75 szklanki cukier,
  • 1 szklanka mąka pszenna,
  • 6 sztuk jaja,
  • 5 dag margaryna,
  • 8 sztuk żółtka jaj,
  • 1 szklanka cukier puder,
  • 50 dag mascarpone,
  • 40 ml amaretto,
  • 400 ml kremówka,
  • 1 łyżka żelatyna,
  • 1-2 łyżki kakao,
  • 200 ml syrop kawowy

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu
Białka jaj ubijamy na sztywno dodając cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając, później przesiewamy mąkę. Na koniec wlewamy rozpuszczoną wcześniej i przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy na blaszkę do pieczenia biszkoptów na rolady i pieczemy przez 10- 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu nasączamy biszkopt syropem kawowym( kawa+ cukier).
Żółtka jaj( 8 sztuk) ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, mieszamy ją z mascarpone, likierem, ubitą na sztywno kremówką. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Biszkopt kroimy na cztery równe kawałki i przekładamy je masą. Masą smarujemy także boki i wierzch ciasta. Wierzch posypujemy kakao.