dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Tiramisu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Popularny włoski deser ciekawie podany

Tiramisu

Składniki:

Tiramisu

 

  • ser mascarpone 500g
  • cukier puder 200g
  • likier amaretto 100ml
  • kawa espresso 300ml
  • biszkopty długie 200g
  • żółtka 5 szt
  • kakao 5 g

Sposób przygotowania:

Tiramisu
Żółtka wymieszać z cukrem i odrobiną Amaretto. Do dobrze utartej masy dodajemy serek mascarpone i ponownie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Naszym naczyniem zamiast zwykłej foremki będą kieliszki do drinków (trójkątne). Na 1 porcję : na dno kieliszka wlewamy odrobinę amaretto. Biszkopta moczymy w kawie z amaretto i łamiemy na pół, układamy na dnie kieliszka. Masę serową przekładamy do szprycki i robimy na biszkoptach 1 warstwę kulek serkowych wielkości czereśni i nów kładziemy namoczone biszkopty (ilość w zależności od średnicy kieliszka) i 1 połówkę stawiamy na sztorc. Znów pokrywamy serkiem. Posypujemy kakao przed podaniem.