Strona główna Tiramisu inaczej

Tiramisu inaczej

Desery « poprzedni | następny »
edytaha - Przepis na: Tiramisu inaczej offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 687
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Tiramisu inaczej
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Szybki i delikatny deser o zapachu amaretto


trudność: łatwe
czas:

Tiramisu inaczej - SKŁADNIKI:

  • Z podanej ilości składników wyszły mi 4 deserki:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 130 g ciasteczek „Amaretti”
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao

Tiramisu inaczej - PRZYGOTOWANIE:

Kawę zalałam połową szklanki wrzątku, odstawiłam do przestudzenia. Serek mascarpone utarłam z cukrem pudrem. Kremówkę ubiłam mikserem na sztywno. Do serka dodałam ubitą śmietanę i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasteczka zanurzałam w kawie (natychmiast je wyjmowałam widelcem) i układałam obok siebie na dnie pucharków. Na ciastka wyłożyłam połowę masy serowo-śmietankowej. Posypałam przez sitko ciemnym kakao. Ponownie ułożyłam w naczyniach warstwę ciastek i masy. Po wierzchu posypałam kakao. Odstawiłam do lodówki aby się schłodził.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tiramisu inaczej  

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane