Strona główna Tiramisu inaczej

Tiramisu inaczej

Desery « poprzedni | następny »
edytaha

Złoty Ekspert
Przepisy: 739
zdjęcia: 1 z 5
Tiramisu inaczej
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Szybki i delikatny deser o zapachu amaretto


trudność: łatwe
czas:

Tiramisu inaczej - SKŁADNIKI:

  • Z podanej ilości składników wyszły mi 4 deserki:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 130 g ciasteczek „Amaretti”
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao

Tiramisu inaczej - PRZYGOTOWANIE:

Kawę zalałam połową szklanki wrzątku, odstawiłam do przestudzenia. Serek mascarpone utarłam z cukrem pudrem. Kremówkę ubiłam mikserem na sztywno. Do serka dodałam ubitą śmietanę i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasteczka zanurzałam w kawie (natychmiast je wyjmowałam widelcem) i układałam obok siebie na dnie pucharków. Na ciastka wyłożyłam połowę masy serowo-śmietankowej. Posypałam przez sitko ciemnym kakao. Ponownie ułożyłam w naczyniach warstwę ciastek i masy. Po wierzchu posypałam kakao. Odstawiłam do lodówki aby się schłodził.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tiramisu inaczej  

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane