haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Tiramisu na bitej śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Włoski deser tiramisu w prostej i puszystej formie - robi się go łatwo i bardzo szybko! A jak wspaniale smakuje!!!

Tiramisu na bitej śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tiramisu na bitej śmietanie

 

  • 1 opakowanie (250 g) serka Mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremowej 34-36 %
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • aromat migdałowy
  • 1/3 szkl likieru amaretto
  • 1/2 szkl zaparzonej kawy rozpuszczalnej
  • ok. 20 podłużnych biszkoptów ( Lady Fingers)

 

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu na bitej śmietanie
Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy serek mascarpone, ciągle miksując. Następnie dosypujemy cukier puder i parę kropli olejku migdałowego. Kawę wymieszać z likierem i w tak sporządzonym płynie maczać po kolei biszkopty i układać na dnie naczynia (ja użyłam potrójnej porcji i trzech naczyń 25 x 12 cm ) na biszkopty wyłożyć część masy śmietanowo-serowej i posypać na wierzch kakao. Następnie ułożyć druga warstwę namoczonych biszkoptów i przykryć resztą ubitej masy. Wierzch posypać kakao i włożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
Tiramisu na bitej śmietanie
do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone.
Tiramisu na bitej śmietanie
Masa dopiero wtedy napierze prawdziwego aromatu, kiedy dodamy do niej kilka kropli olejku migdałowego.
Tiramisu na bitej śmietanie
Na zdjeciu widac trzy etapy rozkladania pierwsze warstwy: nasączone biszkopty-krem-kakao.
Tiramisu na bitej śmietanie
wszystkie etapy powtarzamy jeszcze raz, tworząc drugą warstwę.