Strona główna Tiramisu w pucharkach
zdjęcia: 1 z 1
Tiramisu w pucharkach
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3

Znakomity wytrawny włoski deser.


trudność: łatwe
czas:

Tiramisu w pucharkach - SKŁADNIKI:

  • (Na deser dla dwóch osób)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 gram mascarpone
  • 50 gram sera do smarowania
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 filiżanki espresso (które warto posłodzić)
  • łyżka likieru na bazie whisky
  • wiórki z gorzkiej czekolady
  • ok. 8 biszkoptów podłużnych

Tiramisu w pucharkach - PRZYGOTOWANIE:

Żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sery, które wcześniej dokładnie połączyliśmy. Ubijamy białko ze szczyptą soli – będzie ona bardziej sztywna. Łączymy obie masy mieszając .



Espresso słodzimy, dodajemy likieru i mieszamy. Biszkopty namaczamy i układamy we wcześniej przygotowanych małych miseczkach, pucharkach lub salaterkach – warstwa biszkoptów, warstwa kremu, tak aby na wierzchu wypadała warstwa kremu.



Posypujemy z góry wiórkami i wkładamy do lodówki aby się schłodziło przynajmniej na 3 godziny.



Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tiramisu w pucharkach (strona 1 z 1)  
magda218

magda218

2012-02-03 20:41
A przepraszam co to jest ser do smarowania?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Magdalenki ciasteczka do kawy Tort zabajone z brzoskwiniami Ciastka owsiane bez jaj i mąki
Kokosowe ciasteczka z czekoladą Ciasteczka budyniowe Tort czekoladowo- malinowy z orzechami
Muffiny z serka wg Zub3ra Rolada z mascarpone i truskawkami Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Szarlotka migdałowa Rogaliki „z wody” Jabłkowe ciasto sypane

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane