Strona główna Tiramisu w pucharkach
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tiramisu w pucharkach
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3

Znakomity wytrawny włoski deser.


trudność: łatwe
czas:

Tiramisu w pucharkach - SKŁADNIKI:

  • (Na deser dla dwóch osób)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 gram mascarpone
  • 50 gram sera do smarowania
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 filiżanki espresso (które warto posłodzić)
  • łyżka likieru na bazie whisky
  • wiórki z gorzkiej czekolady
  • ok. 8 biszkoptów podłużnych

Tiramisu w pucharkach - PRZYGOTOWANIE:

Żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sery, które wcześniej dokładnie połączyliśmy. Ubijamy białko ze szczyptą soli – będzie ona bardziej sztywna. Łączymy obie masy mieszając .



Espresso słodzimy, dodajemy likieru i mieszamy. Biszkopty namaczamy i układamy we wcześniej przygotowanych małych miseczkach, pucharkach lub salaterkach – warstwa biszkoptów, warstwa kremu, tak aby na wierzchu wypadała warstwa kremu.



Posypujemy z góry wiórkami i wkładamy do lodówki aby się schłodziło przynajmniej na 3 godziny.



Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tiramisu w pucharkach (strona 1 z 1)  
magda218

magda218
offline

2012-02-03 20:41
A przepraszam co to jest ser do smarowania?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Sorbet brzoskwiniowy Malinowa rozpusta Migdałowe ciasteczka
Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami Owsiane crumble z winogronem i jabłkami Roladka z surową masą jabłeczną
Różowe kopczyki Muffinki straciatella z wiśniami z kompotu Szarlotka owsiano-gryczana
Babeczki z morelą i kiwi na śmietanowym kremie Ciasto bananowe Kruche ciasteczka z jagodami

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane