Strona główna Tiramisu w pucharkach
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tiramisu w pucharkach
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3

Znakomity wytrawny włoski deser.


trudność: łatwe
czas:

Tiramisu w pucharkach - SKŁADNIKI:

  • (Na deser dla dwóch osób)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 gram mascarpone
  • 50 gram sera do smarowania
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 filiżanki espresso (które warto posłodzić)
  • łyżka likieru na bazie whisky
  • wiórki z gorzkiej czekolady
  • ok. 8 biszkoptów podłużnych

Tiramisu w pucharkach - PRZYGOTOWANIE:

Żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sery, które wcześniej dokładnie połączyliśmy. Ubijamy białko ze szczyptą soli – będzie ona bardziej sztywna. Łączymy obie masy mieszając .



Espresso słodzimy, dodajemy likieru i mieszamy. Biszkopty namaczamy i układamy we wcześniej przygotowanych małych miseczkach, pucharkach lub salaterkach – warstwa biszkoptów, warstwa kremu, tak aby na wierzchu wypadała warstwa kremu.



Posypujemy z góry wiórkami i wkładamy do lodówki aby się schłodziło przynajmniej na 3 godziny.



Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tiramisu w pucharkach (strona 1 z 1)  
magda218

magda218
offline

2012-02-03 20:41
A przepraszam co to jest ser do smarowania?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Muffiny owsiane z rodzynkami Tarta makowo- pomarańczowa Krem pomarańczowy- orange curd
Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności Francuskie ciasteczka z makiem Deser z bitą śmietaną bezą oraz truskawkami
Muffiny z jagodami i czekoladą Makowe muffiny z białą czekoladą Gofry o smaku wanilii
Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka Kakaowe ciasto z masą serkową

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane