Strona główna Tiramisu w pucharkach
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tiramisu w pucharkach
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3

Znakomity wytrawny włoski deser.


trudność: łatwe
czas:

Tiramisu w pucharkach - SKŁADNIKI:

  • (Na deser dla dwóch osób)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 gram mascarpone
  • 50 gram sera do smarowania
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 filiżanki espresso (które warto posłodzić)
  • łyżka likieru na bazie whisky
  • wiórki z gorzkiej czekolady
  • ok. 8 biszkoptów podłużnych

Tiramisu w pucharkach - PRZYGOTOWANIE:

Żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sery, które wcześniej dokładnie połączyliśmy. Ubijamy białko ze szczyptą soli – będzie ona bardziej sztywna. Łączymy obie masy mieszając .



Espresso słodzimy, dodajemy likieru i mieszamy. Biszkopty namaczamy i układamy we wcześniej przygotowanych małych miseczkach, pucharkach lub salaterkach – warstwa biszkoptów, warstwa kremu, tak aby na wierzchu wypadała warstwa kremu.



Posypujemy z góry wiórkami i wkładamy do lodówki aby się schłodziło przynajmniej na 3 godziny.



Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tiramisu w pucharkach (strona 1 z 1)  
magda218

magda218
offline

2012-02-03 20:41
A przepraszam co to jest ser do smarowania?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Rogaliki z marmoladą Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu
Fale dunaju z gruszkami Lody podwójnie miętowe Semifreddo wiśniowe
Korzenne ciasteczka ze skórką pomarańczową Drożdżówki z dżemem jagodowym Lody czekoladowe z kremem nutella
Mini serniczki na zimno Deser z musem z gruszki Kolejne pralinki miętowe

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane