mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Tiramisu w pucharkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zrobiłam tiramisu w szklankach, dzięki czemu można nasycić oczy pięknym wzorem. Odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi i smakuje każdemu.

Tiramisu w pucharkach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tiramisu w pucharkach

 

  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 2 duże jajka
  • 250g sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 100ml mocnej kawy
  • 20ml amaretto
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Tiramisu w pucharkach
Zagotowałam pół litra wody. Jajka włożyłam do gorącej wody na 10 sekund, wyjęłam, oddzieliłam białko od żółtka. Żółtka utarłam z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksowałam z mascarpone. Jedno białko ubiłam na sztywną pianę, delikatnie wmieszałam do masy jajeczno-serowej.

Amaretto wlałam do kawy. Biszkopty przekroiłam na pół (żeby się mieściły w pucharkach), maczałam w kawie i układałam w pucharkach. U mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki. Na biszkopty wyłożyłam łyżkę kremu, posypałam kakao. Warstwy powtórzyłam w każdym pucharku do wyczerpania składników (3 porcje po 4 warstwy albo 4 porcje po 3 warstwy).

Ostatnią warstwę kremu można fantazyjnie wycisnąć przez tylkę z gwiazdką lub przez okrągłą, tworząc "kropelki".

Tiramisu przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyłam kakao.

Smacznego!
Tiramisu w pucharkach
żółtka utarłam z cukerme na puszysty krem
Tiramisu w pucharkach
Utarte żółtka zmiksowałam z serkiem mascarpone
Tiramisu w pucharkach
Jedno białko ubiłam na sztywną pianę, delikatnie wmieszałam do masy jajeczno-serowej.
Tiramisu w pucharkach
Biszkopty przekroiłam na pół (żeby się mieściły w pucharkach), maczałam w kawie i układałam w pucharkach
Tiramisu w pucharkach
Na biszkopty wyłożyłam łyżkę kremu, posypałam kakao.

Tagi:

tiramisu deser