BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Tiramisu - włoski deser

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Deser tiramisu to klasyczny włoski przysmak . Idealnie smakuje po schłodzeniu . Lubią go dzieci jak i dorośli .

Tiramisu - włoski deser Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tiramisu - włoski deser

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wrzątku
  • kakao

Sposób przygotowania:

Tiramisu - włoski deser
Gotujemy wodę , zalewamy wrzątkiem , słodzimy i studzimy . Maczamy biszkopty , wykładamy połowę dno naczynia szklanego . Ubijamy na parze żółtka z cukrem , studzimy i mieszamy z serkiem , mieszamy razem , aby się dobrze połączyły . Dodajemy cukier wanilinowy . Wykładamy masę na ciastka , na masę resztę biszkoptów . Posypujemy kakao . Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc .
Tiramisu - włoski deser
Biszkopty maczamy w kawie , wykładamy dno naczynia .
Tiramisu - włoski deser
Żółtka ubijamy na parze z cukrem , studzimy .
Tiramisu - włoski deser
Do masy żółtkowej dodajemy serek mascarpone .
Tiramisu - włoski deser
Biszkopty układamy na masie , wkladamy deser do lodówki .