Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tiramisu włoski deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Najsłynniejszy deser nie tylko we Włoszech ale i na całym świecie, każdy chyba próbował prawdziwego tiramisu.

Tiramisu włoski deser

Składniki:

Tiramisu włoski deser

 

  • 500g sera mascarpone
  • biszkopty
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • szklanka cukru
  • biszkopty
  • wanilia
  • filiżanka espresso
  • likier orzechowy
  • kakao

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu włoski deser
Żółtka ubijaj z połową cukru do momentu aż staną się jasne i puszyste, dodaj wanilię i serek mascarpone, delikatnie wymieszaj. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę po czym delikatnie połącz je z masą serową. Kawę dopraw likierem i maczaj w niej biszkopty, deser układaj warstwowo w małych naczyniach lub w pojedynczej misie, każdą warstwę posypuj kakaem.

Tagi:

biszkopt sery ser