renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Tiramisu z malinkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Deser tiramisu, pyszny aromatyczny, kawowo - migdałowy. A całość wieńczą pyszne świeże maliny z ogrodu.

Tiramisu z malinkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tiramisu z malinkami

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 50 ml likieru amaretto
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kawa zaparzona w kawiarce z 2 łyżeczek kawy mielonej
  • gorzkie kakao do posypania
  • 250 g malin świeżych

Sposób przygotowania:

Tiramisu z malinkami

Etap 1

Tiramisu z malinkami
Ser mascarpone i śmietana powinny być dobrze schłodzone.

Ser mascarpone i śmietana powinny być dobrze schłodzone. Ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno i potem dodawać ser mascarpone.

Etap 2

Tiramisu z malinkami
Zaparzoną kawę ochłodzić i wymieszać z likierem.

Zaparzyć kawę, ochłodzić i dodać do niej likier amaretto.

Etap 3

Tiramisu z malinkami
Biszkopty maczać w kawie z likierem i układać w naczyniu, jedną warstwę.

Biszkopty maczać w kawie z likierem i układać w naczyniu, jedną warstwę.

Etap 4

Tiramisu z malinkami
Na biszkopty nałożyć pół masy, potem znów biszkopty i masa.

Na pierwszą warstwę biszkoptów dać warstwę masy, potem znów maczane biszkopty i masa.

Etap 5

Tiramisu z malinkami
Na wierzchu ułożyć maliny, schłodzić minimum 3 godziny.

Na wierzchu ułożyć maliny, schłodzić minimum 3 godziny. Podawać posypane gorzkim kakao.