Tiramisu z migdałową nutą

Tiramisu z migdałową nutą to idealna propozycja na weekend. Poznaj przepis na tiramisu.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tiramisu z migdałową nutą
Przygotowanie 30 minut

Składniki na 4 porcje:
- 25 dag serka mascarpone
- 2 jajka
- 5 dag cukru
- 100 ml wody
- 2 łyżki likieru amaretto (lub innego migdałowego)
- mały kieliszek wiśniówki
- pół opakowania biszkoptów
- filiżanka mocnego naparu kawy
- ciemne kakao

Sposób wykonania:
1. Jajka dokładnie umyj. Wodę zagotuj z cukrem i gotuj ok. 3 min, aż syrop zgęstnieje. Gorący wylej na białka i ubijaj je, aż masa wystygnie.

2. Żółtka zmiksuj z serkiem mascarpone i amaretto. Połącz z ubitymi białkami. 

3. Kawę wymieszaj z wiśniówką. W naparze maczaj biszkopty i wyłóż nimi dno prostokątnego naczynia. Przykryj połową masy serowej, potem znów biszkoptami maczanymi w kawie i resztą masy.

4. Kakao wsyp na sitko, posyp nim dość obficie wierzch deseru. Całość dobrze schłodź w lodówce.


Przepis pochodzi z magazynu: Przyjaciółka