mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Tłusta zupa z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna, zdrowa, jednak dużo kaloryczna zupka

Tłusta zupa z soczewicy

Składniki:

Tłusta zupa z soczewicy

 

Sposób przygotowania:

Tłusta zupa z soczewicy
Soczewicę namoczyć na noc. Następnego dnia płyn uzupełnić do 2litrów. Dodać skórkę ze słoniny, liść laurowy, pieprz i sól, gotować do miękkości przez 1 godzinę. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Marchew, ziemniaka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Szczypior umyć, osuszyć i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, ziemniaki, szczypiorek i cebulę. Poddusić chwilę. Warzywa dodać do soczewicy i gotować 20minut. Boczek pokroić w drobną kostkę i zasmażyć. Usunąć liść laurowy i skórkę słoniny. Po ugotowaniu rozprowadzić śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać boczek. Podawać od razu po przygotowaniu.

Tagi:

soczewica