bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Tłustoczwartkowe złociste supełki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

A ja na przekór na dzisiejszy tłusty czwartek zamiast pączków usmażyłam drożdżowe supełki!

Tłustoczwartkowe złociste supełki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tłustoczwartkowe złociste supełki

 

Sposób przygotowania:

Tłustoczwartkowe złociste supełki
W 1/3 szkl mleka rozmieszać drożdże z łyżką cukru pudru i odstawić do wyrośnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać żółtka. Do utartej masy dosypać przesiana make krupczatkę, odrobinę soli, rum, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Wymieszać na jednolita masę. Poczym na posypanej mąką stolnicy zagnieść gładkie i elastyczne ciasto lekko dosypując sobie mąka. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnice i rwąc po kawałku podzielić na 30-35 części. Każdą część rozwałkować lub zrolować w cienki, długi paseczek następnie zwinąć go albo w supeł, kokardkę lub w precelek. Zostawić na 15 min do wyrośnięcia. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć supełki lub precelki z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu odsączyć. Gotowe posypać grubo cukrem pudrem lub polać miodem i posypać cynamonem.
Tłustoczwartkowe złociste supełki
Wyrośnięte ciasto po 40 minutach w ciepłym miejscu
Tłustoczwartkowe złociste supełki
Ciasto wyrośnięte podzielone na 30-35 kawałków na supełki
Tłustoczwartkowe złociste supełki
Ciasto zawiązane supełki i odstawione do podrośnięcia
Tłustoczwartkowe złociste supełki
Drożdżowe supełki gotowe usmażone i posypane cukrem pudrem