Tłuszcze i oleje

  • 1

Każdego dnia korzystamy z różnego rodzaju tłuszczów - dodajemy je do potraw, smażymy na nich lub używamy ich do smarowania. Dowiedzcie się, czym charakteryzują się poszczególne z nich.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Tłuszcze i oleje
fot. Fotolia

Do tłuszczów i olejów zaliczamy masło, tłuszcz cukierniczy, margarynę, ceres, tłuszcze roślinne, tłuszcz kokosowy, kakaowy i tłuszcze rafinowane. Właściwości tłuszczów zależą głównie od rodzajów kwasów tłuszczowych występujących w jego cząsteczkach.

Jeżeli przeważają kwasy tłuszczowe nasycone, to tłuszcze mają konsystencję stałą oraz wymagają dużej temperatury topnienia. Natomiast jeżeli przewagę stanowią kwasy nienasycone, to tłuszcze występują w formie płynnej. Należy pamiętać, że tłuszcze są zapasowymi substancjami roślin i zwierząt, a dla ludzi stanowią skoncentrowane źródło energii.

Mogą być bezbarwne, bez smaku i zapachu, bądź też o smaku i zapachu zależnym od dodatków, jakie zostały użyte. Tłuszcze są nierozpuszczalne w wodzie lecz rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych. Temperatura topnienia jest uzależniona od posiadanej zawartości kwasów tłuszczowych.

W skład tłuszczów wchodzą:
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
- witaminy A, D, E
- woda
- białko
- barwniki

Tłuszcze możemy podzielić na roślinne, przetworzone, margaryny i masło. Tłuszcze roślinne można podzielić na rafinowane, czyli poddane odpowiednim procesom oraz na surowe - czyli takie, które nie są poddawane obróbce termicznej.

Oleje można wytworzyć m.in. z orzechów arachidowych, orzechów kokosa, nasion rzepaku, nasion soi, ziarna kukurydzy, słonecznika, palmy oleistej, owoców winogron i oliwek.

Oleje tłoczone na zimno zachowują smak owoców lub ziaren z jakich zostały wytworzone. Składniki olejów tłoczonych na gorąco zostają rozgniecione po podgrzaniu i zawierają wiele zanieczyszczeń, dlatego są filtrowane i rafinowane. W handlu można spotkać również mieszanki olejów.

Do tłuszczów zwierzęcych możemy zaliczyć:
- masło
- słoninę
- smalec
- tran
- łój wołowy czy barani

Natomiast margaryna jest mieszaniną olejów roślinnych z mlekiem lub z wodą. Od Was zależy jakich tłuszczów będziecie używać w swojej kuchni. Niezależnie od tego, na który rodzaj wybierzecie pamiętajcie, aby zawsze używać tłuszczów i olejów świeżych i odpowiednio przechowywanych.

Dowiedz się, co jest zdrowsze: masło czy margaryna?