Toffifee

Ciasta « poprzedni | następny »
jovi - Przepis na: Toffifee offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Toffifee
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Ciasto orzechowe, mocno słodkie, intensywnie karmelowe:)


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Toffifee - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • 6 jaj
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 20-25 dag orzechów włoskich
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • 1 lub 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • (1 puszka wystarczy, ale jeśli ktoś preferuje dużo karmelu to wówczas można wykorzystać 2 puszeczki)

Toffifee - PRZYGOTOWANIE:

Mleko skondensowane gotować zanurzone w wodzie 3 godziny, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Orzechy pokroić drobno. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, posiekane orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w 180ºC. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Gotową masą karmelową przełożyć placek, część zostawiając na posmarowanie jego wierzchu. Udekorować orzechami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Toffifee (strona 1 z 1)  
olciaky

olciaky
offline

2009-09-21 22:05
Fajne,toffiowe;P
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2013-12-19 18:44
Do ulubionych,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką Tarta jabłecznik Łaciate ciasto z owocami
Ciasto kakaowe z śliwkami Ciasto śliwkowe Eli Placek ze śliwkami
Malinowe fale dunaju Ciasto Eli z jabłkami i orzechami Tarta z ricottą i gruszką
Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką Wieniec z żurawiną i jabłkami Mus o smaku pistacjowym

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane