Tofuburger

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: Å‚atwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Burgery kojarzą Ci się z niezdrowym i ciężkim jedzeniem? Nic bardziej mylnego!

Tofuburger

Składniki:

Tofuburger

 

  • SkÅ‚adniki:
  • 3 opakowania tofu naturalnego lub wÄ™dzonego Polsoja
  • 3 Å‚yżki oleju roÅ›linnego
  • 1 duża cebula
  • 1 szkl. startej marchewki
  • 1 pokrojona w kostkÄ™ czerwona papryka
  • 1 Å‚yżeczka oregano
  • 1 Å‚yżeczka bazylii
  • 1 kajzerka
  • …” szkl. posiekanych orzechów wÅ‚oskich lub pekan
  • 2 Å‚yżki sosu sojowego
  • 1 zÄ…bek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 Å‚yżki pasty miso (opcjonalnie)
  • 1-2 Å‚yżki musztardy Dijon (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz wg uznania

Sposób przygotowania:

Tofuburger
1.    OdsÄ…cz tofu –  poÅ‚óż je miÄ™dzy dwoma talerzami (na ok. 20-30 min) i przyciÅ›nij czymÅ› ciężkim; w ten sposób pozbÄ™dziesz siÄ™ nadmiaru serwatki);

2.    Rozgrzej piekarnik do 200° C;

3.    W miÄ™dzyczasie rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim pokrojonÄ… cebulÄ™, marchew, paprykÄ™, oregano i bazyliÄ™. Smaż ok. 7 min;

4.    Rozdrobnij odciÅ›niÄ™te tofu w blenderze;

5.    Do tofu dodaj orzechy, czosnek, namoczonÄ… i odciÅ›niÄ™tÄ… buÅ‚kÄ™, sos sojowy, pastÄ™ miso (opcjonalnie), musztardÄ™ (opcjonalnie), jajka, sól, pieprz i ostygniÄ™te podsmażone warzywa; wszystko dokÅ‚adnie wymieszaj;

6.    Uformuj z masy burgery (powinno wyjść ok. 8) i poukÅ‚adaj je na posmarowanej olejem blasze;

7.    Piecz ok. 30 min aż burgery siÄ™ zarumieniÄ….

Burgery podawaj gorÄ…ce w buÅ‚ce, jako dodatek do ryżu lub makaronu, z dodatkiem Å›wieżych warzyw i ulubionych sosów. Smacznego!