LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Tokań siedmiogrodzki - Tejfeles-tokany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Super pomysł na rodzinny posiłek.

Tokań siedmiogrodzki - Tejfeles-tokany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tokań siedmiogrodzki - Tejfeles-tokany

 

  • smalec wieprzowy ok. 2 łyżki
  • cebula duża 1
  • sól
  • łopatka wieprzowa lub szynka 0,3 kg
  • wołowina tylna 0,3 kg
  • białe wino 200 ml
  • czerwona papryka w proszku
  • słodka śmietana 300 ml

 

Sposób przygotowania:

Tokań siedmiogrodzki - Tejfeles-tokany
Mięso pokroic w paski. Na rozgrzanym smalcu zeszklic drobno posiekaną cebulę, dodac sól i wołowinę. Poddusic i dodac mięso wieprzowe. Nadal dusic. Gdy sos odparuje, podlac białym winem, posypac czerwoną papryką w proszku i dusic do miękkości. W czasie duszenia ewentualnie podlewac winem. Pod koniec dodac śmietanę i jeszcze chwilę dusic. Podawac z ziemniakami, ryżem lub tarhonią (węgierskie kluseczki).
Tokań siedmiogrodzki - Tejfeles-tokany
Wieprzowina pokrojona w paski do tokania.
Tokań siedmiogrodzki - Tejfeles-tokany
Zeszklona cebula z mięsem duszone do tokania.
Tokań siedmiogrodzki - Tejfeles-tokany
Cebula z mięsem i czerwoną papryką w proszku.
Tokań siedmiogrodzki - Tejfeles-tokany
Dodanie słodkiej śmietanki do duszonego mięsa z cebulą.