evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 422]

Tołpyga

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tołpyga przygotowana w ten sposób jest soczysta i smaczna. . .

Tołpyga Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tołpyga

  • 2 fillety ze skórą Tołpygi (po 270-300g na osobę)
  • 4 plastry pomidora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyzeczki sól ziołowa
  • 1 łyżeczka bazylia
  • 1 łyzeczka tymianek
  • 1 grubszy plaster cytryny
  • pieprz kolorowy (wg.uznania)
  • garść natki pietruszki (umytej-osuszonej i posiekanej)
  • oliwa do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Tołpyga

Rybę myjemy-osuszamy.Z obu stron ja doprawiamy przyprawami oraz solą i pieprzem.Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na wierzch układamy plastry pomidora , posypujemy pokrojonym czosnkiem i natką pietruszki oraz polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny.Przykrywamy folia aluminiowa i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy około 25 minut.Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 7-8 minut z termoobiegiem i gotowe. Podajemy z czym kto lubi.... SMACZNEGO . . . .