haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Tomato Macaroni Cheese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Myślę, że jest to najlepszy z moich przepisów na makaron! Będziesz się śmiać, kiedy zobaczysz, jak łatwo jest to zrobić, a kiedy raz spróbujesz - pokochasz to! Przygotuj składniki i do dzieła!!!

Tomato Macaroni Cheese Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tomato Macaroni Cheese

 

  • 500 g makaronu rurki
  • 100 g bułki tartej
  • 800 g super dojrzałych pomidorów, lub puszka krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże garści świeżych liści bazylii
  • 55 g suszonych pomidorów pokrojonych
  • 2 anchovies, sól, pieprz
  • 3 garści startego parmezanu (ja użyłam zwykłego żółtego sera)
  • 500 ml kremówki
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ostra papryka w proszku (odrobina)
  • 400 g mozzarelli
  • 1 garść świeżego tymianku (tylko liście)
  • oliwa w sprayu i 1 łyżka oliwy do posmarowania naczynia żaroodpornego.

Sposób przygotowania:

Tomato Macaroni Cheese
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni. Pomidory zmiksuj z czosnkiem, bazylią, suszonymi pomidorami, anchovies i dodaj szczyptę soli i pieprzu. Miksuj około 30 sekund. Następnie dodaj ser, kremówkę, ocet i gałkę muszkatołową. Miksuj aż uzyskasz gładką masę i dopraw do smaku. to jest naprawdę pyszne!!!

Odcedź makaron, ale zostaw trochę wody od gotowania makaronu (odlej do szklanki). Nie hartuj makarony zimną wodą. Włóż makaron z powrotem do garnka i dodaj do niego sos serowy. Makaron bardzo szybko wchłonie sos, więc jeśli będzie zbyt suchy, dodaj kilka łyzek wody od gotowania makaronu.

Teraz potrzebujesz naczynie żaroodporne, głębokie na 8-10 cm.

Włóż do niego makaron i rozkrusz na wierzch mozzarellę. Wymieszaj ostatnią garść sera z tymiankiem i bułką tartą i posyp mieszanką powierzchnię. Całość porządnie spryskaj oliwą - to da Ci cudownie chrupiący wierzch!

Włóż do piekarnika na ok. 15 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Najlepiej podawać z dobra surówką.
Tomato Macaroni Cheese
Pomidory miksujemy z bazylią czosnkiem i suszonymi pomidorami.
Tomato Macaroni Cheese
Do masy dodajemy ser i kremówkę (lub trochę chudszą śmietanę) i znów miksujemy.
Tomato Macaroni Cheese
Odcedzony makaron mieszamy z masą serową i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Tomato Macaroni Cheese
Wierz posypujemy mieszanka serową i spryskujemy oliwa w sprayu.
Tomato Macaroni Cheese
Zapiekamy około 15 minut do uzyskania zlotego koloru.