Topinambur

Kulinarne ABC « poprzedni | następny »
IGGI - Porady kulinarne: Topinambur

Mistrz Kuchni
Artykuły: 9
zdjęcia: 1 z 1
Topinambur
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty, znany od dawna lecz mało popularny na stole.


Topinambur czyli słonecznik bulwiasty to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, mimo iż jest znany od wieków nie cieszy się zbytnią popularnością, prawdopodobnie ze względu na inwazyjność upraw. Bulwy są jadalne dla ludzi, natomiast pędy – dla zwierząt. Jedna roślina wytwarza wiele bulw o nieregularnych kształtach i zróżnicowanej wielkości, formą przywodzących na myśl imbir.

Skóra warzywa bywa biała, kremowa, żółta, różowa, czerwona a nawet fioletowa, natomiast miąższ jest biały, kremowy lub jasnożółty. Topinambur w smaku jest nieco orzechowy, słodszy od ziemniaków i bardziej chrupki, może też kojarzyć się z karczochem. Nadaje się do spożycia zarówno na surowo jak i gotowany.

Topinambur doskonale sprawdza się jako składnik surówek i sałatek. Gotowany w osolonej wodzie albo na parze, może zastępować ziemniaki (może być również zapiekany w piekarniku lub pieczony w ognisku). Ze słonecznika bulwiastego można również robić przetwory – musy, dżemy. A surowy kawałeczek tego warzywa wrzucony do gorącej herbaty może zastąpić cytrynę.

Topinambur jest bogaty w potas, błonnik, żelazo, witaminy C i B1, szczególnie ceniony jest także w diecie diabetyków ze względu na zawartość inuliny.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Topinambur  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane