Topinambur

Kulinarne ABC « poprzedni | następny »
IGGI - Porady kulinarne: Topinambur offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 9
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Topinambur
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty, znany od dawna lecz mało popularny na stole.


Topinambur czyli słonecznik bulwiasty to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, mimo iż jest znany od wieków nie cieszy się zbytnią popularnością, prawdopodobnie ze względu na inwazyjność upraw. Bulwy są jadalne dla ludzi, natomiast pędy – dla zwierząt. Jedna roślina wytwarza wiele bulw o nieregularnych kształtach i zróżnicowanej wielkości, formą przywodzących na myśl imbir.

Skóra warzywa bywa biała, kremowa, żółta, różowa, czerwona a nawet fioletowa, natomiast miąższ jest biały, kremowy lub jasnożółty. Topinambur w smaku jest nieco orzechowy, słodszy od ziemniaków i bardziej chrupki, może też kojarzyć się z karczochem. Nadaje się do spożycia zarówno na surowo jak i gotowany.

Topinambur doskonale sprawdza się jako składnik surówek i sałatek. Gotowany w osolonej wodzie albo na parze, może zastępować ziemniaki (może być również zapiekany w piekarniku lub pieczony w ognisku). Ze słonecznika bulwiastego można również robić przetwory – musy, dżemy. A surowy kawałeczek tego warzywa wrzucony do gorącej herbaty może zastąpić cytrynę.

Topinambur jest bogaty w potas, błonnik, żelazo, witaminy C i B1, szczególnie ceniony jest także w diecie diabetyków ze względu na zawartość inuliny.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Topinambur  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane