Topinambur

Kulinarne ABC « poprzedni | następny »
IGGI - Porady kulinarne: Topinambur offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 9
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Topinambur
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty, znany od dawna lecz mało popularny na stole.


Topinambur czyli słonecznik bulwiasty to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, mimo iż jest znany od wieków nie cieszy się zbytnią popularnością, prawdopodobnie ze względu na inwazyjność upraw. Bulwy są jadalne dla ludzi, natomiast pędy – dla zwierząt. Jedna roślina wytwarza wiele bulw o nieregularnych kształtach i zróżnicowanej wielkości, formą przywodzących na myśl imbir.

Skóra warzywa bywa biała, kremowa, żółta, różowa, czerwona a nawet fioletowa, natomiast miąższ jest biały, kremowy lub jasnożółty. Topinambur w smaku jest nieco orzechowy, słodszy od ziemniaków i bardziej chrupki, może też kojarzyć się z karczochem. Nadaje się do spożycia zarówno na surowo jak i gotowany.

Topinambur doskonale sprawdza się jako składnik surówek i sałatek. Gotowany w osolonej wodzie albo na parze, może zastępować ziemniaki (może być również zapiekany w piekarniku lub pieczony w ognisku). Ze słonecznika bulwiastego można również robić przetwory – musy, dżemy. A surowy kawałeczek tego warzywa wrzucony do gorącej herbaty może zastąpić cytrynę.

Topinambur jest bogaty w potas, błonnik, żelazo, witaminy C i B1, szczególnie ceniony jest także w diecie diabetyków ze względu na zawartość inuliny.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Topinambur  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane