czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Torcik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dla miłośników i miłośniczek piłki możnej :)

Torcik

Składniki:

Torcik

 

  • Ciasto:
  • 6 jaj
  • 8 łyżęk mąki przennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • Masa:
  • Krem do ciasta Dlecta o smaku krówkowym i jogurtowym
  • zielony barwnik spożywczy
  • biały pisak do ciasta
  • opakowanie żelek-Misie

Sposób przygotowania:

Torcik
Żółtka oddzielam od białek i ucieram z 3/4 szklanki cukru na gładką, pulchną masą. Do miski wsypuje przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mączką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia a następnie dodaje utarte żółtka i całość dokładnie mieszam. Z białek i reszty cukru ubijam sztywną pianę i dodaje do masy. Całość delikatnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną blachę smaruje tłuszczem i rosmarowuje ciasto i wstawiam do piekarnika o temperaturze 180ºC na 15-20 minut a następnie wyjmuje i pozostawiam do wystygnięcia. Krem przyrządzam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do kremu jogurtowego dodaje zielony barwniki i dokładnie mieszam do powstania jednolitej masy. Wystudzony biszkopt kroje na pół i przekładam kremem korówkowym. Wierzch i boki ciasta smaruje zielonym kremem. Tuż przed podaniem rysuje linie boiska i ustawiam żelkowych zawodników:)

Tagi:

ciasto