polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Książka Kucharska: Ciasta na zimno z owocami

Torcik ananasowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealny podwieczorek dla wielbicieli ananasów

Torcik ananasowy

Składniki:

Torcik ananasowy

 

  • 3 paczki biszkoptów
  • Masa:
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 9 żółtek
  • 2 1/4 szklanki mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki masła

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik ananasowy
Masło, cukier, żółtka, mąkę utrzeć na masę, zalać gorącym mlekiem z dodatkiem cukru waniliowego. Ugotować gęsty krem, bez przerwy mieszając. Zostawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Masło utrzeć z zimnym kremem. Do tej masy dodać puszkę odcedzonych i drobno posiekanych ananasów. Razem wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć połowę biszkoptów, na to wyłożyć połowę kremu, na krem kolejna warstwa biszkoptów i na nie wylać resztę kremu.

Tagi:

biszkopt