Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Torcik bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Torcik z serem i kremem adwokatowym jest rewelacyjny. Wymaga dość dużo pracy i czasu ale warto go przygotować.

Torcik bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik bez pieczenia

 

  • I warstwa:
  • 20 dag herbatników
  • 40 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • II warstwa:
  • 2 szkl mleka
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • 150 ml likieru adwokat
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 5 dag rodzynek
  • III warstwa:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag czekolady

 

Sposób przygotowania:

Torcik bez pieczenia
Rodzynki zalać ciepłą wodą na 15 minut, osączyć. Na dno tortownicy ułożyć warstwę herbatników. Śmietanę z cukrem pudrem ubić, ciągle ubijając dodawać stopniowo serek. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić, połączyć z serkiem. Masę serową wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Ułożyć warstwę herbatników.II warstwa: Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, połączyć z likierem. Połowę mleka z cukrem zagotować. Resztę zimnego mleka zmiksować z żółtkami, mąką, cukrem waniliowym. Połączyć z gotującym się mlekiem, gotować przez kilka minut, przykryć, ostudzić. Masło zmiksować dodając stopniowo zimny budyń. Następnie masę budyniową połączyć z likierem i rodzynkami. Wyłożyć na ser i herbatniki do tortownicy. III warstwa: 2/3 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, połączyć z płynną czekoladą, wyłożyć na krem. Po wierzchu posypać startą resztą czekolady. Włożyć do lodówki, schłodzić.
Torcik bez pieczenia
Na przygotowany serek ułożyć warstwę z herbatników
Torcik bez pieczenia
Następnie na herbatniki wyłożyć krem adwokatowy
Torcik bez pieczenia
Na wierzchu ułożyć czekoladową bitą śmietanę
Torcik bez pieczenia
Posypać czekoladą startą na tarce o dużych oczkach

Tagi:

czekolada