Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Torcik bezowy Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybki owocowy torcik na bezowych spodach

Torcik bezowy Elfi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik bezowy Elfi

 

  • 3 spody bezowe o średnicy ok 30cm
  • puszka mandarynek
  • puszka brzoskwiń
  • puszka Litchi
  • 1l śmietanki 36% (kartonik)
  • 2x fix na masę śmietanową Dr Oetkera
  • posypka kolorowa

 

Sposób przygotowania:

Torcik bezowy Elfi
Owoce odcedzam z soku. Mandarynki zostawiam ale brzoskwinie kroję w pół talarki a litchi w kosteczkę. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno a pod koniec ubijania dodaję oba Fixy i nadal miksuję ale już na najniższych obrotach do połączenia składników. Na pierwszy spód smaruję warstwę kremu i układam gęsto Litchi. Kładę drugą bezę, delikatnie dociskam i ponownie smaruję kremem oraz kładę brzoskwinię i mandarynkę. Na samą gorę kładę trzeci spód, rozsmarowuję resztę kremu i układam ozdobny wzór z owoców które nam pozostały. Polecam zupełnie na początku podzielić sobie nożem krem na 3 równe części :) wtedy będzie nam łatwiej położyć po równo krem na wszystkich warstwach. Cały torcik przechowuję w chłodnym miejscu a najlepiej smakuje na następny dzień lub po kilku godzinach gdy swoje odstoi i beza delikatnie zmięknie. Oczywiście bezę można upiec własną :) Ja natomiast użyłam gotowej, wypiekanej w pobliskiej cukierni.
Torcik bezowy Elfi
śmietanę ubijam na sztywno wraz z fixami
Torcik bezowy Elfi
owoce z puszki odcedzam z soków, i kroję w drobniejsze cząstki
Torcik bezowy Elfi
na bezach smaruję warstwę kremu i układam sporo owoców
Torcik bezowy Elfi
na pierwszej warstwie układam tylki Leechi, a na drugiej mieszankę brzoskwiń i mndarynek