Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 580]

Torcik bezowy z bitą śm. o smaku zielonej herbaty

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 290
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nie ważne czy jest okazja, bo taki torcik zawsze smakuje i przyznam, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu. U mnie pojawił się spontanicznie, trochę z myślą o nadchodzącej wiośnie. Delikatny jak chmurka - idealnie smakuje z kwaskowatymi owocami.

Torcik bezowy z bitą śm. o smaku zielonej herbaty

Składniki:

Torcik bezowy z bitą śm. o smaku zielonej herbaty

Beza o średnicy 20 cm:

  • 2 białka (z dużych jajek)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli

Krem:

  • 200 ml naparu z herbaty zielonej z owocami
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku (tzw. "Śnieżki")

Dodatkowo:

  • owoce do dekoracji (polecam kwaskowate)

Sposób przygotowania:

Torcik bezowy z bitą śm. o smaku zielonej herbaty

Spód bezowy:

Torcik bezowy z bitą śm. o smaku zielonej herbaty
Czas pieczenia/suszenia bezy może różnić się względem rodzaju piekarnika.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania - partiami dodać cukier, a na samym końcu sok z cytryny.
(Idealna piana powinna być sztywna i lśniąca oraz odrobinę jakby miękka).

Pianę przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia - należy uformować z niej okrąg i całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Bezę piec/suszyć przez około 90 minut w temperaturze 130 stopni i ostudzić w przy otwartych drzwiczkach piecyka. Czas pieczenia/suszenia zależny jest od rodzaju piekarnika. W trakcie pieczenia/suszenia warto sprawdzać i kontrolować stopień zapieczenia bezy.

Herbata:

Torcik bezowy z bitą śm. o smaku zielonej herbaty
Herbaciany napar powinien być schłodzony.

Herbatę należy zaparzyć według wskazówek z opakowania.

Po ostudzeniu napar z liśćmi schłodzić w lodówce.

Krem:

Torcik bezowy z bitą śm. o smaku zielonej herbaty
Krem powinien być idealnie ubity i sztywny.

Schłodzoną herbatę należy przecedzić i ubić na sztywno z z tzw. "Śnieżką".

Torcik:

Torcik bezowy z bitą śm. o smaku zielonej herbaty
Całość, czym dłużej stoi - min. 12 h, max do 3 dni - jest smaczniejsza.

Krem rozsmarować na spodzie bezowym (można szprycą). Torcik udekorować kwaskowatymi owocami, następnie schłodzić w lodówce. Czym dłużej stoi - tym beza mięknie i dla mnie lepiej lepiej smakuje.