Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 87]

Torcik bezowy z owocami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 345
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodki, delikatny, leciutki. Po prostu rozpływa się w ustach! Obłożenie go orzeźwiającymi owocami nie tylko pełni rolę dekoracji, ale też równoważy słodycz bezy.

Torcik bezowy z owocami i czekoladą

Składniki:

Torcik bezowy z owocami i czekoladą

beza

wierzch

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • cukier wanilinowy
  • garść truskawek
  • garść borówek
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Torcik bezowy z owocami i czekoladą
1. Białka ubić do białości. Dalej ubijać dodając stopniowo cukier. Ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Masę wymieszać z mąką ziemniaczaną.

2. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy

26 cm. Wypełnić go masą.

3. Piec ok. 30 min w 130°C. Potem obniżyć temperaturę do 110°C i suszyć bezę jeszcze

ok. 3 godziny. Wystudzić.

4. Kremówkę ubić z cukrem wanilinowym. Krem wyłożyć na bezę. Udekorować połówkami truskawek, borówkami i startą czekoladą. Od razu podawać.

Tagi:

beza