migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Torcik brzoskwiniowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne ciacho na zimno z brzoskwinkami. Ja użyłam tych z puszki ale również mozna użyć świezych lub innych owoców.

Torcik brzoskwiniowy na zimno

Składniki:

Torcik brzoskwiniowy na zimno

 

  • 750 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 5 żółtek
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie żelatyny deserowej)
  • 1/3 szklanki mleka
  • biszkopty do wyłożenia formy
  • 1 puszka brzoskwiń w puszce
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego

 

Sposób przygotowania:

Torcik brzoskwiniowy na zimno
wcześniePrzygotować j składniki i pozostawić w temperaturze pokojowej, dzięki temu w masie nie będzie grudek. Przygotować galaretkę brzoskwiniową według przepisu i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i odstawić.Do mleka wsypać żelatynę aby napęczniała a potem podgrzać i dokładnie rozpuścić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ciąglę ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami serek. Następnie dodać przestudzoną żelatynę, wszystko wymieszać mikserem. Serową masę wyłożyć na biszkopty. Gdy masa lekko stężeje na wierzchu ułożyć osączone brzoskwinie, które układamy wgłębieniem od pestki do góry i lekko wcisnąć w masę. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy masa stężeje w zagłębienia po pestkach wkłożyć odrobinę dżemu i zalać tężejąca galaretką, odstawić do stężenia. Można uzyć równiez świeżych brzoskwiń. Sok z brzoskwiń można tez wykorzystać do przygotowania galaretki.