gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Torcik chałwowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Torcik chałwowy z wisienkami

Torcik chałwowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik chałwowy

 

  • Biszkopt na małą tortownice
  • 3 jajka
  • pół szkl cukru
  • pół szkl mąki
  • mniej niż pół szkl maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej z orzechami archaidowymi

 

  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 300 g chałwy
  • 1 budyń
  • 1 szkl mleka

 

  • Do dekoracji
  • wiśnie z kompotu
  • pisaki lukrowe

 

Sposób przygotowania:

Torcik chałwowy
Białka ubijamy, dodajemy cukier i ucieramy, nastepnie dodajemy jajka i uciaramy na koniec dodajemy wodę, make tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wszystko razem utrzeć. Do garnka dodać połamana czekoladę, cały czas mieszając roztopić, roztopiona czekoladę dodajemy do biszkoptu i mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na małą tortownicę i pieczemy w nagrzanmy piekarniku w temp. 180 c ok 40 min. Miedzy czasie przygotowujemy masę. Mało dokładnie utrzeć, budyń ugotować w 1 szkl mleka, ugotowany i przestudzony budyń dodajemy porcjami do masła cały czas ucierając, nastepnie dodajemy chałewę i ucieramy na głądka jednolita masę. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestudzenia i kroimy na 3 części. Dolną część biszkoptu przekładamy masą, na to wisienki, przykrywamy drugą częścia biszkoptu i także przekładamy masą i wisienkami i przykrywamy trzecią częścia biszkoptu. Cały biszkopt wysmarowujemy masą chałwową i dekorujemy wisienkami i lukrem. Smacznego :)
Torcik chałwowy
Białka ubijamy na sztywno, do ubitych białek dodajemy cukier, nastepnie białka i mąki z proszkiem
Torcik chałwowy
Do przygotowanego biszkoptu dodajemy rozpuszczona czekoladę, dokładnie mieszamy i pieczemy w małej tortownicy
Torcik chałwowy
Na masę. Masło ucieramy, dodajemy przygotowany budyń, dokładnie ucieramy a nastepnie chałwę, dokładnie ucieramy. Masę mamy gotową
Torcik chałwowy
Biszkopt po upieczeniu dzielimy na trzy części i smarujemy masą i przekładamy wisienkami, jak na zdjęciu.