SUPERPRZEPIS

Torcik chłodnikowy

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21
Torcik chłodnikowy Więcej zdjęć (5)

Chłodnik litewski w postaci torciku z jajkami. Sprawdza się jako przystawka albo kolacja na zimno. Świetnie smakuje w upalne dni, ponieważ super ochładza.

Składniki:

Torcik chłodnikowy

SPÓD:

  • 50 g solonych krakersów

CHŁODNIK:

Sposób przygotowania:

Torcik chłodnikowy

ETAP 1:

Torcik chłodnikowy
Krakersy pokruszyć na dno przygotowanej formy.

Jajka ugotować na twardo.
Formę o średnicy 19 cm, wyłożyć folią spożywczą, a na dno skruszyć krakersy i wyrównać.

ETAP 2:

Torcik chłodnikowy
Do miękkiej botwinki dodać starty na tarce ogórek.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała.
Botwinkę razem z małymi buraczkami drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić botwinkę. W trakcie smażenia skropić sokiem z cytryny i dodać rozgnieciony czosnek. Kiedy botwinka zmniejszy objętość podlać niewielką ilością wody i dusić, aż będzie miękka. Cały płyn musi odparować. Zdjąć z ognia.
Świeży ogórek obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do przestudzonej botwinki.

ETAP 3:

Torcik chłodnikowy
Przygotowany chłodnik dobrze doprawić i połączyć z żelatyną.

Wymieszać z kefirem i śmietaną. Dobrze doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym świeżym koperkiem.
Żelatynę rozpuścić delikatnie podgrzewając na małym ogniu i przestudzoną wlać do chłodnika.

ETAP 4:

Torcik chłodnikowy
Wylać cienką warstwę masy i ułożyć jajka.

Wlać część gęstej masy na dno formy, tak aby przykryła spód z krakersów. Ułożyć w okręg 6 obranych jajek i wylać resztę masy, lekko obstukując. Odstawić do całkowitego stężenia. Na zastygnięty ułożyć pokrojone plasterki jajka i posypać świeżym szczypiorkiem. Torcik im dłużej będzie stał, tym białko jajek będzie nabierało różowego koloru. Smacznego.