alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Torcik cukiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Torcik wilgotny a cukinia nie wyczuwalna w smaku.

Torcik cukiniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik cukiniowy

 

  • 3 jajka
  • 0,5 szk cukru
  • 0,5 szk cukru cynamonowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 0,5 szk oleju
  • 200 g startej cukinii
  • dżem brzoskwiniowy (280 g)
  • galaretka brzoskwiniowa
  • 200 ml kremówka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szt śmietan fix

 

Sposób przygotowania:

Torcik cukiniowy
Do naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do tortownicy 24 cm, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec około 40 min. Piec do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem (odłożyć 3 łyżki dżemu na górę). Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną. Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Jeśli używamy tortownicy metalowej spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Torcik cukiniowy
ciasto upiec do suchego patyczka i ostudzić
Torcik cukiniowy
zimne ciasto przekroić wzdłuż na dwie części
Torcik cukiniowy
spód ciasta posmarować dżemem i przykryć drugim plackiem
Torcik cukiniowy
górę posmarowac dżemem i wylać tężejącą galaretkę