zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Torcik czekoladowy z musem czekoladowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto mocno kakaowe z nutką amaretto, a krem i mus mocno czekoladowe z 70% czekolady! Istna rozpusta czekoladowa!

Torcik czekoladowy z musem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik czekoladowy z musem czekoladowym

 

  • Ciasto na foremkę średnicy 20-21cm:

 

  • 200 g cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej amaretto
  • 1 łyżeczka esencji z gorzkich migdałów
  • 125 ml oleju
  • 250 ml gorącej wody

 

  • Mus:
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady gorzkiej 70 %
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Krem na wierzch:
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1.5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka kropli esencji migdałowej

Sposób przygotowania:

Torcik czekoladowy z musem czekoladowym
Mus: rozgrzewamy śmietankę (połowę) w małym rondelku aż będzie gorąca ale nie wrząca, wyłączamy i wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia, potem dodajemy resztę chłodnej śmietanki. Wszystko chłodzimy w lodówce min. godzinę. W tym czasie pieczemy ciasto. Zaparzamy szklankę kawy. W misce mieszamy wszystkie składniki (za wyjątkiem gorącej kawy). Miksujemy mikserem na niskich obrotach. Dolewamy powoli kawę i dalej miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto będzie dość płynne, przelać je do formy posmarowanej masłem, z dnem wyłożonym papierem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu dobrze przestudzić. Przecinamy ciasto na 2 blaty. Nie wymagają nasączania. Przygotowujemy mus: miksujemy schłodzoną masę na puszystą masę. Przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Krem: ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy nad parą, studzimy i dodajemy do masy maślanej, miksujemy. Pokrywamy kremem wierzch i boki ciasta. Na wierzchu możemy posypać dodatkowo wiórkami z gorzkiej czekolady.
Torcik czekoladowy z musem czekoladowym
Przecinamy ciasto na 2 części i przekładamy musem
Torcik czekoladowy z musem czekoladowym
Przygotowujemy mus: miksujemy schłodzoną masę na puszystą masę.
Torcik czekoladowy z musem czekoladowym
Układamy grubą warstewkę musu czekoladowego
Torcik czekoladowy z musem czekoladowym
ucieramy masło z cukrem pudrem i dodajemy czekoladę